Er is warmer weer op komst, wat betekent dat er meer mogelijkheden zijn om tijd in de buitenlucht door te brengen. Dus naast het ophalen van nieuw buitenmeubilair is het ook een goed moment om je buitenverlichtingsinstallatie uit te zoeken.

Om je op weg te helpen, hebben we twee experts gevraagd om tips en advies en hebben we ook een handvol productkeuzes gemaakt om te overwegen.

Stel eerst je doelen. “Stel vast welke taak u zoekt voor uw verlichting”, zegt Tom Collins, creatief manager bij Welfsels Van Thuyne gevestigde fabrikant van op vintage geïnspireerde verlichting en decor.

Een enkele sconce verlicht de ingang van deze 320 vierkante meter grote cabine in upstate NY en brengt de volledig zwarte alleslook naar huis.  “Ik vind het waardevol om meerdere lagen van verlichting aan te pakken, vooral omdat we in de warmere maanden meer tijd buiten doorbrengen”, zegt ze. “Van het kijken naar taakverlichting voor veiligheid en verlichting voor de ingang van uw huis, tot het gebruik van sfeerlantaarns, kaarsen en snaarverlichting om uw buitenruimte meer uitnodigend te maken”

Het opstellen van je eigen plan is vooral belangrijk als je niet met een professional werkt. “Dit zal je helpen je budget samen te stellen en te voorkomen dat je te veel lampen bestelt of niet de juiste verlichting krijgt voor verschillende gebieden”, zegt Fernando Wong, een landschapsarchitect met ervaring in het werken aan The Four Seasons At The Surf Club in Surfside, Florida, de Sculpture Garden van het Institute of Contemporary Art in Miami, en tal van residentiële projecten.

Begin met het identificeren van de buitenruimtes die u wilt gebruiken en vind vervolgens oplossingen voor elk gebied.

Begin met taakverlichting
Als je eenmaal hebt bedacht wat je doelen zijn voor de buitenverlichting, moet de taakverlichting voorrang krijgen. “Voor taakverlichting is het belangrijk om paden en ingangen te verlichten”, zegt Garcia.

“Als uw armatuur wordt blootgesteld aan de elementen, zult u ervoor willen zorgen dat u een armatuur krijgt met een nattigheidsgraad”, zegt ze. “In veel gevallen zal een vochtig licht werken met een volledig overdekte veranda.”

Zorg ervoor dat u zich houdt aan de verlichting die specifiek geïdentificeerd is als buitenverlichting, zelfs als u in de verleiding komt door een schattig binnenwerk.

In de buitenruimte van dit moderne Colorado huis, zorgvuldig overwogen verlichting verlichten de ingang en buiten eetgedeelte. We denken graag dat de vuurplaats ook telt. Foto door Emily Minton Redfield
Heldere lichten die een huis of zuilen wassen voegen niet alleen drama toe, maar ook veiligheid, want buitenverlichting kan een enorme afschrikking zijn voor aspirant-inbrekers, legt Wong uit.

Er zijn tal van opties die de veiligheid verhogen, van Wi-Fi-bediende LED-lampen die op afstand kunnen worden bediend tot bewegingsmelderverlichting met afstands- en maatregelaars.

Het is ook belangrijk om in gedachten te houden dat de verlichting voor de veiligheid draait om de locatie, voornamelijk de voordeur, de oprit en de garage. “Als je gebruik maakt van spotjes/bewegingsdetectoren, kun je deze het beste op een locatie plaatsen waar je geen last hebt van het huis of van je buren”, zegt Garcia. “Installeer ze overdag en pas ze ’s nachts aan om ervoor te zorgen dat ze geen last zijn voor u of uw buren.”

Kleurenwisselende Mount Lights van Atlas Copco Design
Deze op zonne-energie werkende, kleurveranderende afrasteringslampen kunnen individueel of in sets van vier of acht worden aangeschaft.

Amazone / 43,98 euro voor een set van 8 kopen

Binnen/Buitenkant Sconce
Het Allegheny-design, verkrijgbaar in zwart, wit of butterscotch, brengt groovy vintage stijl naar buiten.

Schoolgebouw / € 199 kopen

Ledge Wall Sconce
Deze muurschildering van Rich Brilliant Willing is strak en modern en moet met de voorzijde naar beneden worden geplaatst voor diffuus, direct licht buiten.

YLighting / € 220 kopen
Denk aan de schaal
Om ervoor te zorgen dat de armaturen er goed uitzien, is een ander ding om te overwegen de schaal van uw ruimte, die kan helpen bij het bepalen van de grootte en de vorm van de armatuur en het wattage van de lamp. Hier zijn enkele tips van Garcia.

Muurkandelaars: Over het algemeen moet een wandlamp ongeveer 25 procent van de hoogte van de deur zijn. Een andere kleine truc om het giswerk volledig te elimineren is door de ruwe grootte van het licht op papier uit te knippen en het op te tapen om u een visueel te geven.

Oppervlaktebevestigingen of hangers: Blaas een ballon ter grootte van de schaduw en hang hem op aan een touwtje om de totale lengte en de schaal te begrijpen.

Wattage: Voor een blootgestelde lamp, krijg je een minimum van 60 Watt equivalent. Als de lamp in een glazen kap staat, probeer dan het bereik van 75 tot 100 Watt.

Minder is meer
Zoals met de meeste dingen in het leven, is eenvoudig het beste. “Als je alles aansteekt, is niets bijzonders”, zegt Wong, die in zijn werk vaak de nadruk legt op bomen als een statement.

Garcia is het ermee eens: “Neem de tijd om uw verlichting te plannen en te richten op bijzondere kenmerken: looppaden, de deuropening, landschapsarchitectuur”.

Een van Wong’s projecten, waarbij strategisch geplaatste buitenverlichting de boom in het midden van het erf benadrukt. Foto met dank aan The Jills
“Met buitenverlichting kun je je huis en de architectonische elementen waar je het meest van houdt, accentueren”, zegt ze. “Schijn op waar je van houdt.”

En onthoud: Het uitzicht van binnenuit kan net zo belangrijk zijn als de buitenzijde. Tip wil je de buitenkant van je woning een renovatie geven, kies dan voor comfortcleaning gevelreiniging.